Hundens udviklingsfaser

LevetidFasens navn Hvad sker der i tidsrummet
1. – 2. UgeVegetativSpiser og sover – Tager 2-3 gange fødselsvægten på og sover meget af tiden. Øjne og ører er lukkede men reagerer på varme/kulde/smerte. Har medfødte reflekser som søgen efter mad og orienterer sig i cirkler.
3. UgeOvergangSpæd udadrettet kontakt – Øjnene åbnes og lugtesansen udvikles. Næsen bruges til at undersøge omgivelserne og begynder at gå, dog foregår alt sammen kun indenfor fødelejet.
4. – 7. UgePrægningPræges på artsfæller – Stor betydning for den senere udvikling og opfattelse af omverdenen. Skal præges af mennesker dvs. lære at omgås mennesker og betragte disse som artsfæller. Lærer at indtage anden føde end modermælk. Begynder at lege jagt- / forfølgelseslege. Viser dominans og forsvarslyst, grundlag for senere omgang med andre hunde. Snæver/ringe prægning giver sky/menneskeangst hund.
8. – 12. UgeSocialiseringLærer let nye indtryk – Hvalpen skal lære livet at kende med alt hvad det indebærer, bla. miljøtræning, møde med andre mennesker og hunde, glatte gulve, trapper, mørke osv. Derfor er det vigtigt at du ikke afskærmer din hvalp fra verden og andre mennesker. Jo mere den får lov til at møde på en tryg måde, jo bedre bliver den til at håndtere livet fremadrettet.
Motorisk udvikling jagt- / kamplege intensiveres, bolde og legetøj.
Renlighed trænere.
Lydighed trænes, indkald, stå, sit og dæk.
Lære at være alene hjemme.
12. – 16. UgeRangorden / dominans1. kritiske fase:
Meget følsom for nye påvirkninger – Hvalpen vil nu prøve grænserne mere af og begynder at blive påvirket af hormoner. Den forsøger at finde sine plads i flokken, og derfor skal du i denne fase udvise gode lederegenskaber og guide din hvalp til, hvad der er rigtigt og forkert. Måske lægger den op til kamp om tingene, hvor det er vigtigt at løse dette uden konflikt, men i stedet aflede og belønne for den gode adfærd.
Straf er ikke det rigtige at gøre, da dette kan udvikle dominansen.
Vær forsigtig, da uheldige oplevelser kan skræmme en “blød” hund for livet og medføre forbier.
Tandskifte kan medføre, at hunden pludselig begynder at bide i ting, fordi tænderne klør. Giv hunden noget godt at tygge i som f.eks. legetøj, tyggeben eller gulerødder. Du kan også vride et viskestykke op og lægge det i fryseren. Nogle hunde får dulmet kløen lidt på denne måde.
5. – 7. MånedFlokdannelseDenne fase er rolig og din hvalp er mere fokuseret og nemmer at træne. Træning i denne fase vil styrke båndet mellem jer. Men husk at din hund er stadig en hvalp og der er grænser for, hvor meget en hvalpehjerne kan klar ad gangen. Det anbefales ikke at bruge hverken straf eller tvang til træning.
7. – 10. MånedPubertet / fysisk kønsmodning2. Kristiske fase: Din hund kan fra den ene dag til den anden ændre sig fra at være den sødeste, roligste hund til en møghund. Men den er bare blevet teenager med alt, hvad der hører til af selektiv hørelse, konflikter og hormoner. Det virker som om den har glemt alt, hvad den har lært. Tæven kommer i løbetid og kan være påvirket af det. Hanhunden begynder at lette ben og kan udvise mere aggressivitet og begge køn kan bliver mere territoriale. I denne fase er der mange hunde der bliver omplaceret, da teenage hunde er en stor mundfuld. Men med tålmodighed og kærlighed kan man nå langt og dette er kun en fase. Der kommer en god hund ud på den anden side.
10. – 24. MånedDressurBare “gå til den”, der er åbent for alle former for input. Der er hormonal balance og dermed ro til at modtage indlæring. Den psykiske udvikling har givet en vis robusthed og hunden kan tåle egentlig dressur.
17. – 22. MånedPsykisk modning3. Kritiske fase: Denne gang skal hunden gennem den psykiske kønsmodning. Ligesom i teenagefasen bliver der afprøvet grænser og hvis man ikke har fået basale ting på plads tidligere, bliver dette virkelig en prøvelse. Det vigtigste i denne fase er igen tålmodighed og at stå fast uden at starte en konflikt. Igen er det godt at aflede fra uønsket adfærd og belønne den gode adfærd. Hunden med stor dominans og som ikke har fået dette dæmpet under opvæksten, kan ende med at tage magten i familien. Dominans svage hunde vil let opleve konfliktsituationer og forsigtighed skal udvises.
Ca. 2 årDen gode hundHurra – 2 års fødselsdagen skal fejres, for nu har din hun været igennem alle udviklingsfaser. Du har nu en rolig og afbalanceret hund, hvis du har gjort arbejdet godt. Nu er din hund voksen og I får forhåbentlig mange gode år sammen.