Hundens udviklingsfaser

LevetidFasens navn Hvad sker der i tidsrummet
1. – 2. UgeVegetativSpiser og sover, tager 2-3 gange fødselsvægten på, sover. Øjne og ører er lukkede, reagerer på varme/kulde/smerte.
Har medfødte reflekser som: søgen efter mad – orienterer sig i cirkler
3. UgeOvergangSpæd udadrettet kontakt
Øjnene åbnes og lugtesansen udvikles
Næsen bruges til at undersøge omgivelserne. Begynder at gå rigtig – alt sammen kun indenfor fødelejet.
4. – 7. UgePrægningPræges på artsfæller
Stor betydning for den senere udvikling og opfattelse af omverdenen.
Skal præges af mennesker, dvs. lære at omgås mennesker og betragte disse som artsfæller.
Lærer at indtage anden føde end modermælken.
Begynder at lege jagt-/forfølgelseslege.
Viser dominans og forsvarslyst – grundlag for senere omgang med andre hunde.
Snæver/ringe prægning giver sky/menneskeangst hund.
8. – 12. UgeSocialiseringLærer let nye indtryk
Hvalpen skal lære livet at kende med alt hvad det indebærer: miljøtræning, møde med andre mennesker og hunde, glatte gulve – trapper – mørke og så videre.
Derfor er det vigtigt at du ikke afskærmer din hvalp fra verden og andre mennesker. Jo mere den får lov til at møde på en tryg måde, jo bedre bliver den til at håndtere livet fremadrettet.
Motorisk udvikling jagt-/kamplege intensiveres, bolde og legetøj.
Renlighed – Være alene hjemme
Indkald/stå/sit/dæk
12. – 16. UgeRangorden / dominans1. kritiske fase
Meget følsom for nye påvirkninger
Hvalpen vil nu prøve grænser mere af og begynder at blive påvirket af hormoner. Den forsøger at finde sin plads i flokken, og derfor skal du i denne fase udvise gode lederegenskaber og guide din hvalp til, hvad der er rigtigt og forkert.
Måske lægger den op til kamp om tingene, og her er det vigtigt at løse det uden konflikt, men i stedet aflede og belønne for den gode adfærd.
Vær forsigtig – uheldige oplevelser kan skræmme en “blød” hund for livstid og give fobier.
Tandskifte kan medføre, at hunden pludselig begynder at bide i ting, fordi tænderne klør. Giv hunden noget godt at tygge i som legetøj, tyggeben og gulerødder. Du kan også vride et viskestykke op og lægge det i fryseren. Nogle hunde får dulmet kløen lidt på denne måde.
5. – 7. MånedFlokdannelseDenne fase er rolig, og din hvalp er mere fokuseret og nemmere at træne. Træning i denne fase vil styrke båndet mellem jer. Men husk at din hund er stadig en hvalp, og der er grænser for, hvor meget en hvalpehjerne kan klare ad gangen.
Enhver træning bør ske uden brug af tvang/straf.
7. – 10. MånedPubertet / fysisk kønsmodning2. kritiske fase
Din hund kan fra den ene dag til den anden ændre sig fra at være den sødeste, roligste hund til en møghund. Men den er bare blevet teenager med alt, hvad der hører til af selektiv hørelse, konflikter og hormoner. Det virker som om den har glemt alt, hvad den har lært.
Tæven kommer i løbetid og kan være påvirket af det. Hanhunden begynder at lette ben og kan udvise mere aggressivitet, og begge køn kan blive mere territoriale.
I denne fase er der mange hunde der bliver omplaceret, da teenagehunde er en stor mundfuld.
Men med tålmodighed og kærlighed kan man nå langt – og husk, at det er en fase. Der kommer en god hund ud på den anden side.
10. – 24. MånedDressurBare ”gå til den”, der er åbent for alle former for input. Der er hormonal balance og dermed ro til at modtage indlæring. Den psykiske udvikling har givet en vis robusthed og hunden kan tåle egentlig dressur.
17. – 22. MånedPsykisk modning3. kritiske fase
Denne gang skal hunden gennem den psykiske kønsmodning. Ligesom i teenagefasen bliver der afprøvet grænser, og hvis man ikke har fået basale ting på plads tidligere, bliver dette virkelig en prøvelse.
Det vigtigste i denne fase er igen tålmodighed og at stå fast uden at starte en konflikt. Igen er det godt at aflede fra uønsket adfærd og belønne den gode adfærd.
Ca. 2 årDen gode hund2-års fødselsdagen skal fejres, for nu har din hund været igennem alle udviklingsfaser – og du har nu en rolig og afbalanceret hund, hvis du har gjort arbejdet godt. Nu er din hund voksen, og I får forhåbentlig mange gode år sammen.