Når din hund skal have hvalpe
Vigtige overvejelser før du beslutter din hund skal have hvalpe
Du skal være rede til at følge Klubben for Sort Spids’ retningslinjer for avl, jf. købskontrakten.
Du skal være opmærksom på, at hvalpeopdræt medfører udgifter til dyrlæge, foder, ormekur, 1. vaccination, chipmærkning og registrering af hunden, stambog m.m.
Opdrætteren betaler ud af salgssummen 200 kr. i gebyr pr. hvalp til klubben for stambøger, gebyr, kuldfremvisning samt rådgivning. Ved underskrivelsen af købskontrakten hvalpene kan sælgeren opkræve et depositum for at sikre at aftalen overholdes.
Opdrætter skal ligeledes betale et fast beløb pr. hvalp til hanhundens ejer. Dette sker efter retningslinjerne på parringskontrakten som udleveres af avlsudvalget, når der anvises en avlspartner.
Kun avlsgodkendte og sunde hunde må bruges i avl. Indtil maj 2014 har hundene været HD-fotograferet for at sikre sunde hofter. Efter denne dato følger Klubben for Sort Spids Dansk Kennel Klubs linje om at anbefale HD-fotografering, men det er ikke længere et krav. Det er dog ejers ansvar at være opmærksom på hundens helbred. Du kan læse mere om avlsgodkendelse her.
Det tilrådes at give tæven ormekur, når de første tegn på løbetid viser sig og igen 14 dage før fødsel. Som udgangspunkt skal man regne med, at alle hvalpe fødes med spoleorm, idet de overføres fra tæven under drægtigheden og senere via modermælken.
En tæve bør maximalt have 4-5 kuld i sin levetid, første kuld inden den er fyldt 5 år og sidste kuld i tævens 7. leveår. Efter 2. kuld bør tæven have en pause, så mindst en løbetid ikke udnyttes til parring.
En hanhund bør maximalt være far til 8 kuld.
Hvem kontakter jeg, når jeg synes min hund skal have hvalpe?
Det er Avlsudvalget, som vil finde en egnet hanhund til din tæve. Herefter kontakter du hanhundens ejer for nærmere aftale om tid og sted, når din hund kommer i løbetid.
Formand for Avlsudvalget er Elisabeth Meinild som kan kontaktes på tlf. 28717195 eller em@sortspids.dk
Hvornår og hvor skal parringen foregå?
Vi anbefaler at parringen sker hos hanhunden, når tæven viser de gunstige tegn. Der aftales 2-4 parringer inden for en uge. Det allerbedste er, hvis hundene kan være sammen nogle dage.
Gunstig parringstidspunkt
Ved frisk blødning er tæven ikke modtagelig. Når parringstidspunktet nærmer sig, ændres farven til mere brunlig og gennemsigtig og temperaturen falder fra ca. 38 til 36-37 grader, hvor tæven nu skulle være parat.
Sort Spids har en løbetid på op til 4 uger; parring skal ske inden for de sidste 14 dage, så vær derfor opmærksom på farve og temperatur efter ca. 12 dage.
Avlsudvalget har udarbejdet en artikel omhandlende fastsættelse af parringstidspunkt samt progesterontest, læs den her.
Parring
Forud for parringen er der undersøgelse og leg mellem tæven og hanhunden, inden hanhunden forsøger bestigning ved at lægge en pote på tævens ryg. Hvis tæven er parat, vender hun bagparten mod hannen og slår halen til side.
Hvis hannen hænger fast og vender sig, skal man holde begge fast, hvis de ikke står stille af sig selv. Ikke alle hunde hænger fast efter endt parring. Hvis de bliver urolige, mens de hænger sammen, kan de forvolde skade på hinanden, idet hanhundens penis er svulmet op inde i tæven. Hannen kan hænge fast i op til 45 min.
Det er bedst at lade parringen foregå på et begrænset område og så naturligt som muligt, dvs. med så lidt indblanding fra ejernes side som mulig.
Det kan være en god ide, at tæven holdes i snor for at ”hjælpe” hanhunden.
Hvorledes konstaterer jeg, at min tæve er drægtig og hvad gør jeg
Drægtighedstegn er at tæven bliver tykkere, har øget tørst og øget appetit. Mange tæver ændrer adfærd, bliver mere rolige og kontaktsøgende.
Der går 58-63 dage fra parring til, at tæven skal føde. Det er en god ide at fodre tæven med hvalpefoder de sidste 14 dage af drægtigheden.
Når fødslen nærmer sig, ændrer tæven tydeligt adfærd. Ca. 8 dage før nedkomst bliver tæven hæmmet af vægten, bygger ”huler”/gemmer sig og mælkekirtlerne hæver.
Tæven skal holdes i vante omgivelser for ikke at frustrere den og det anbefales, at den ligeledes føder i disse trygge omgivelser. Gør fødekassen klar 14 dage før termin, med et godt underlag – fx. aviser, et gammelt lagen eller tæppe samt rene håndklæder, der er neme at skifte undervejs. Husk at samle mange aviser sammen et godt stykke tid inden, for der skal bruges mange de næste par uger!
Fødslen
Det kan virke uoverskueligt at skulle assistere ved en hundefødsel, men hvis man er velforberedt og kan holde hovedet koldt, går det hele som regel forholdsvist nemt.
Inden fødslen
I det sidste døgn før fødslen vil tæven virke rastløs. Hun har hverken lyst til mad eller kontakt, men sørg for at lufte hende, så hun er klar.
Hold øje med hundens temperatur, der falder til under 37° 24-36 timer før fødslen.
Anskaf calcium tilskud (Calcium-Sandoz brusetabletter) og hav rene håndklæder og lagner klar.
(Der kan også blive brug for en saks, klemmer eller tråd, hvis tæven ikke selv får bidt navlestrengen over og en øresprøjte, til at rense hvalpens luftveje. Det er dog sjældent at der bliver brug for disse ting; du kan læse mere om det i linkene herunder.)
Tag det roligt – kun ca. 5% af tæverne har problemer med at føde selv.
Ring evt. til dyrlægen, når hunden begynder at blokke og få et vagtnummer, så du ved hvem du skal kontakte, hvis der bliver behov.
- Fase varer ca. 6-12 timer.
Der er små usynlige sammentrækninger af livmoderen og udvidelse af livmodermunden. Hunden er urolig, puster og skraber.
Veerne starter og en lille sort/grøn væskefyldt sæk viser sig kønsåbningen. Tæven slikker sig hyppigt, fosterhinden sprænges og ledsages af grønt fostervand. Denne farve er helt normal! Herefter følger fødslen af den første hvalp, der kan vare helt op til 1½ time.
Kontakt dyrlægen hvis der går mere end 2 timer uden at nogle hvalpe fødes.
- Fase kan vare op til 14 timer i alt og afsluttes, når den sidste hvalp er født.
Veerne bliver mere kraftige og konstante, og hvalpene begynder at komme ud med hovederne eller halerne først (begge stillinger er helt normale ved hundefødsel).
Fødslen af de efterfølgende hvalpe kan vare mellem et par minutter og en ½ time.
Hvis tæven har konstante, kraftige veer i mere end 30 minutter uden at en hvalp fødes, bør du kontakte dyrlægen.
Efter hver hvalp følger typisk en fosterhinde – nogle gange dog først senere. Tæven vil undervejs befri de nyfødte hvalpe for fosterhinder og slikke dem rene. I de fleste tilfælde bider hun selv navlestrengen over (og aflukker den derved). Hun æder desuden moderkagerne og fosterhinderne. Det er vigtigt, at hvalpene bliver befriede for fosterhinder og renset for fostervæske forholdsvist hurtigt efter fødslen, for at de kan begynde at trække vejret. Hvis fødslen går hurtigt og tæven ikke kan nå at slikke alle, kan du hjælpe ved at gnubbe dem med et rent håndklæde.
Tæven hviler sig mellem hver fødsel. Hvis hun hviler sig i mere end 3 timer, bør du kontakte dyrlægen, medmindre du er sikker på at fødslen er overstået.
Når hvalpene er født, har de behov for varme, varme, varme….
Der gives calcium til tæven under anden fase af fødslen og med mindst to timers interval for at styrke veerne. Fortsæt med tilskud de næste tre dage – dog kun to gange dagligt – for at stimulere mælkeydelsen.
Vær praktisk – hjælp tæven, men forstyr den ikke, hvis alting ”kører”
Efter fødslen?
Ca. 2-4 timer efter fødslen begynder hvalpene at die. Sørg for at der er lunt i kassen, og at der ikke er træk omkring hvalpene.
Den nybagte hundemoder vil nu tage sig af sine unger og hun skal have ro til det. Din opgave er kun at hjælpe med at holde kassen ren og tør samt sørge for, at hun får rigeligt mad og vand.
De første dage kan hun udvise en meget beskyttende, til tider aggressiv adfærd, men det går som regel over efter et par dage.
Det er helt normalt at tæven har en smule lugtfrit, rød/brunt udflåd fra skeden i op til 7 dage efter hundefødslen. Det er også almindeligt at tæven spiser deres hvalpes afføring i en periode.
Efter fødslen kontaktes Elisabeth Meinild som står for klubbens venteliste til hvalpe og du vil får oplyst køberne på ventelisten.
Elisabeth Meinild
Tlf. 2871 7195
Mail: em@sortspids.dk
Du vil desuden modtage diverse salgsmateriale fra klubben fx købskontrakter og hvalpemateriale.
Hvalpenes første tid
De første 14 dage er den lette periode. Her passer tæven selv hvalpene, og du skal bare sørge for at passe hende og holde kassen ren, tør og lun.
Efter 10-14 dage åbner hvalpene deres øjne, og ved 3 ugers alderen kommer der mere liv i dem. De kan se og høre, og de begynder at søge udfordringer uden for fødekassen. Det er godt med legetøj til stimulering.
Det er nu tid til den første ormekur og klipning af hvalpenes spidse kløer.
Når de er 3-4 uger gamle skal de gradvist fravænnes modermælk og tilvænnes hvalpefoder. I begyndelsen kun et par gange om dagen, stigende til 4-5 gange. Der anbefales udblødt kornfrit hvalpefoder evt. tilsat lidt A38 el.lign.
Ved 4 ugers alderen begynder den vigtige prægningsperiode, der strækker sig frem til 12 ugers alderen. Det er vigtigt, at hvalpene opholder sig i samme rum som familien, f.eks. i en “kravlegård”. Der bør dagligt være kontakt til menneskehænder og almindelige hverdagslyde som f.eks. støvsugning, radio/TV, snakken mv.
Efterhånden som hvalpene selv at tager fast føde til sig, holder tæven op med at slikke deres urin og afføring op. Renlighedstræning kan nu begynde.
Når hvalpene er 7-8 uger, skal de chippes og vaccineres 1. gang. Dyrlægen giver besked til Dansk Hunderegister, så der skal helst opgives navnene på de nye ejere af de solgte hvalpe. Er der usolgte hvalpe, registreres de i opdrætters navn, indtil køber er fundet.
Avlsudvalget skal have oplysninger om hvalpenes numre og om de nye ejere, så snart det er muligt. Avlsudvalget udfærdiger derefter stambøgerne, som sendes til de nye ejere.
Det er en god idé at samle alle informationer om den enkelte hvalp i en hvalpemappe til den nye hundeejer.
Den kan indeholde følgende;
- Registreringsbevis fra Dansk Hunderegister
- Sundhedsbog med vaccinationsattest
- Foderplan og råd om pasning Pleje
- CD med Lyde i hverdagen, som fås hos dyrlægen.
Mange dyrlæger laver tillige en hvalpepakke, med foderprøver, CD m.m.
Ved 8 ugers alderen er hvalpene salgsklare.
Hvis du har yderligere spørgsmål eller blot ønsker en god snak, om hvilke overvejelser der er gode at gøre, før man begynder at lave hvalpe, så kontakt bestyrelsen og de vil med glæde snakke hele hvalpeforløbet grundigt igennem med dig.