Avlsberetning

Avlsudvalgets beretning 2019

 

Sidste år fortalte jeg, at vi havde besluttet at bruge de penge, der er øremærket til avl til at få frosset sæd ned hos Canicold, som er eksperter i netop dette.

Og dette er nu en realitet.

Vi har sæd i depot, som man kalder det, fra Piratos og Magnus.

I begge tilfælde blev vi kontaktet af ejerne, som havde planer om at hunden skulle kastreres. I første omgang medicinsk. Det kan godt gå ud over forplantningsevnen, så vi vurderede at netop disse 2 hanhunde var værdifulde for avlen. Vi fik dem derfor tappet og fik sæden frosset ned til senere brug.

 

Canicold har også hjulpet os med 2 af de 3 kuld, der blev født i 2018.

Tora fik 4 hvalpe i februar med Sofus som far. Han er efterhånden en rutineret herre, så de klarede det selv.

 

Alba fik 5 hvalpe med Halfdan i april, og selv om vi havde fået lavet progesterontest og var der den rigtige dag, så kunne Halfdan ikke finde ud af, hvad han skulle. Det endte derfor med inseminering hos Canicold.

 

Det samme var tilfældet med Disa og Rufus. De bor sammen, og Disa har aldrig givet Rufus lov til noget som helst, når hun var i løbetid. Så her vidste vi på forhånd, at inseminering var nødvendig, og i november fik Disa 3 tævehvalpe.

 

Der bliver avlsgodkendt mange hunde, efter at vi har lempet på reglerne med både farve og størrelse, og det burde jo kunne mærkes på fødselskurven.

Men det kræver jo, at ejerne af disse hunde vil gå ind i avlsarbejdet, med andre ord: Få nogle hvalpe!

I dette forår er der født 2 kuld hvalpe: Hos Annette på Fyn fik Beyla 7 hvalpe med Felix som far i marts, og hos Tine i Jylland fik Lagu 6 hvalpe med Aki som far. Og alle var sorte!  Jeg håber, at Lovis vil levere et kuld i løbet af efteråret, og forhåbentlig følger flere trop.

Hvis hver tæve, der blev avlsgodkendt fik bare 1 kuld hvalpe, ville mange af vores bekymringer vedrørende avlsarbejdet kunne afblæses.

 

Med hensyn til afsætning af hvalpene, er det ikke noget problem. Jeg bliver jævnligt kontaktet af familier, der har hørt om Sort Spids, og som tænker, at det måske er en hund for dem. Så der er næsten altid nogle stykker på venteliste.

 

Og jo flere hvalpe vi sender ud i landet, jo mere får vi udbredt kendskabet til racen.

Og det er her netop at I og jeres avlsgodkendte hunde kan komme på banen og bidrage til at opfylde klubbens formål.

 

Elisabeth Meinild, formand for avlsudvalget