Avlsberetning

Avlsberetning forår 2022

Hvalpestatus

I 2021 blev der født 24 hvalpe fordelt på 3 kuld: Ayda og Valdemar fik 7, Alba og Piratos fik 9 og Asti og Fønix fik 8 hvalpe. Kuldene var godt fordelt i løbet af året, så det har passet fint med vores venteliste.

Avlsgodkendelser

Der blev holdt avlsgodkendelse både om foråret i forbindelse med generalforsamlingen og om efteråret ved træf, og der blev avlsgodkendt i alt 16 hunde, hvilket er meget glædeligt.

I år er der over 30 hunde, der skal indkaldes til avlsgodkendelse, så for at nå det, kommer vi til at holde flere lokale avlsgodkendelser fremover. I første omgang vil der være 2 avlsgodkendelses- arrangementer mere, som blive holdt efter behov i de forskellige landsdele.

For at gøre det mere ensartet – og måske også lettere – har avlsudvalget i samarbejde med Bo Lasthein Andersen udarbejdet et skema, som vi i dag har brugt for 1. gang. Derfor kan jeg i skrivende stund ikke vide, hvordan det fungerer…

Som noget nyt indførte vi sidste år at ejerne til avlsgodkendte hunde efter godkendelsen får udleveret en mappe med svar på mange af de spørgsmål, man stiller som opdrætter. Både som erfaren opdrætter og nybegynder er det godt at have en manual, så man føler sig godt forberedt.

Avlsudvalget står desuden til rådighed med hjælp til opdrætterne.

Hunde med DKK stambog

Fra 1. september 2021 kunne vi få DKK stambog til vores hunde, og der er lige nu 35 hunde, der har fået stambog.

Vi har fået indarbejdet en fremgangsmåde, som gør det let for både hundeejerne, Klubben for Sort Spids og DKK. Avlsudvalget udfylder og indsender anmodningen om stambog, og herefter får hundeejeren en mail fra DKK med en opkrævning på 500 kr.

Hunde, der er avlsgodkendt, vil således fremover blive tilbudt at få DKK stambog og alle hvalpe, der fødes, bliver solgt med stambog.

Hvalpetest og mentalbeskrivelse

Et nyt område for avlsudvalget bliver tilbud om hvalpetest for opdrættere. Hvalpetesten kan give indblik i, hvor hvalpen har sine styrker og svagheder, og dermed hjælpe opdrætter og hvalpekøber til at finde det rigtige match. Hvalpetesten udføres når hvalpen er 6-8 uger og helst af en uvildig person.

I Klubben for Sort Spids har vi altid lagt stor vægt på at hundene har et godt sind, og nu, hvor racen måske får yderligere fremgang, er det af stor betydning at vi bevarer den profil, vi har tilstræbt i mange år. Derfor vil vi sammen med dygtige folk få lavet det, der hedder en ønskeprofil på vores race.

Når det er gjort, kan vi lave mentalbeskrivelse på de enkelte hunde og se, hvor tæt de ligger på ønskeprofilen. Det er stadig meget nyt, så der er endnu ikke truffet nogen beslutninger om, hvordan det skal foregå.

Elisabeth Meinild, 2022