Fødslen

Det kan virke uoverskueligt at skulle assistere ved en hundefødsel, men hvis man er velforberedt og kan holde hovedet koldt, går det hele som regel forholdsvist nemt.

Inden fødslen

I det sidste døgn før fødslen vil tæven virke rastløs. Hun har hverken lyst til mad eller kontakt, men sørg for at lufte hende, så hun er klar.
Hold øje med hundens temperatur, der falder til under 37° 24-36 timer før fødslen.
Anskaf calcium tilskud (Diafarm flydende Calcium) og hav rene håndklæder og lagner klar.
(Der kan også blive brug for en saks, klemmer eller tråd, hvis tæven ikke selv får bidt navlestrengen over og en øresprøjte, til at rense hvalpens luftveje. Det er dog sjældent at der bliver brug for disse ting; du kan læse mere om det i linkene herunder.)
Tag det roligt – kun ca. 5% af tæverne har problemer med at føde selv.
Ring evt. til dyrlægen, når hunden begynder at blokke og få et vagtnummer, så du ved hvem du skal kontakte, hvis der bliver behov.

Fødslen

Første fase varer ca. 6-12 timer.
Der er små usynlige sammentrækninger af livmoderen og udvidelse af livmodermunden. Hunden er urolig, puster og skraber.

Veerne starter og en lille sort/grøn væskefyldt sæk viser sig kønsåbningen. Tæven slikker sig hyppigt, fosterhinden sprænges og ledsages af grønt fostervand. Denne farve er helt normal! Herefter følger fødslen af den første hvalp, der kan vare helt op til 1½ time.

Kontakt dyrlægen hvis der går mere end 2 timer uden at nogle hvalpe fødes.

Anden fase kan vare op til 14 timer i alt og afsluttes, når den sidste hvalp er født.
Veerne bliver mere kraftige og konstante, og hvalpene begynder at komme ud med hovederne eller halerne først (begge stillinger er helt normale ved hundefødsel).
Fødslen af de efterfølgende hvalpe kan vare mellem et par minutter og en ½ time.
Hvis tæven har konstante, kraftige veer i mere end 30 minutter uden at en hvalp fødes, bør du kontakte dyrlægen.

Efter hver hvalp følger typisk en fosterhinde – nogle gange dog først senere. Tæven vil undervejs befri de nyfødte hvalpe for fosterhinder og slikke dem rene. I de fleste tilfælde bider hun selv navlestrengen over (og aflukker den derved). Hun æder desuden moderkagerne og fosterhinderne. Det er vigtigt, at hvalpene bliver befriede for fosterhinder og renset for fostervæske forholdsvist hurtigt efter fødslen, for at de kan begynde at trække vejret. Hvis fødslen går hurtigt og tæven ikke kan nå at slikke alle, kan du hjælpe ved at gnubbe dem med et rent håndklæde.

Tæven hviler sig mellem hver fødsel. Hvis hun hviler sig i mere end 3 timer, bør du kontakte dyrlægen, medmindre du er sikker på at fødslen er overstået.

Når hvalpene er født, har de behov for varme, varme, varme….

Der gives calcium til tæven under anden fase af fødslen og med mindst to timers interval for at styrke veerne. Fortsæt med tilskud de næste tre dage – dog kun to gange dagligt – for at stimulere mælkeydelsen.

Vær praktisk – hjælp tæven, men forstyr den ikke, hvis alting ”kører”