Beskrivelse af Sort Spids

Mentalitet

Sort Spids er af væsen harmonisk, loyal og kærlig, med et selvstændigt sind. Den er særdeles familieorienteret, selskabelig, kontaktsøgende og generelt godmodig mod alt og alle.
Det er en udtryksfuld hund, hvis signaler er nemme at læse. Det ses tydeligt på dens ører, øjne, munden, halen og hovedets holdning, hvordan den har det.

Den er vagtsom og har et hyrdehundeinstinkt, der trives bedst, når flokken er samlet. Den er dermed en god vogter af hjemmet og kan effektivt holde grunden fri for mosegrise og muldvarpe.

Behov og

Aktivitetsniveau

Sort Spids elsker at lære og bruge sin intelligens. Den udviser stor udholdenhed, men keder sig nemt ved for mange gentagelser. Den har intelligens til at samarbejde og arbejde selvstændigt og den kan selv løse problemer ved at sammenkæde sine erfaringer og handle uden direkte ordrer. 

Sort Spids har derfor behov for  aktivering, så den kan bruge sin intelligens fornuftigt og blive en glad og velstimuleret hund. Det kan for eksempel være  næsearbejde, problemløsning, samarbejdsøvelser, kropskontrol, div. hundetræning eller blot tygge/slikke i div. ben og aktiveringslegetøj med fyld. Fysisk aktivering tilpasset hundens alder og niveau er ligeledes vigtigt.

Dette kan være gode gåture og andre aktiviteter hvor hunden får rørt og bevæget sig. 

Det er vigtigt, at Sort Spidsen tidligt lærer at gå pænt i snor, da den ligesom alle andre spidshunde kan risikere at trække, da det er et nedarvet instinkt fra tidligere oprindeligt brug som vagt-, hyrde- og trækhund.

Sort Spidsen har brug for en konsekvent, men positiv og kærlig hundetræning/opdragelse. 

Størrelse

Hanner 45-51 cm., tæver 42-48 cm.

Vægt

16 – 22 kg

Farve

Sort Spids kendetegnes ved dens dybe sorte pelsfarve. Men løbende kommer der brune, hvide og vildtfarvede hvalpe i kuldene.

Pels

Pelsen lugter sjældent af hund pga. af den glatte og selvplejende pels, som den er god til selv at holde ren. Pelsen består af en blød ulden underpels til at holde på varmen og en tæt lidt grovere overpels til at beskytte mod vejret. Pelsen er forholdsvis kortere på hovedet og benenes forside, og længere på halsen og kraven. De opretstående ører gør, at der meget sjældent er problemer med øresygdomme.