Beskrivelse af Sort Spids

Mentalitet

Sort Spids er af væsen harmonisk, loyal og kærlig, med et selvstændigt sind. Den er særdeles familieorienteret, selskabelig, kontaktsøgende og generelt godmodig mod alt og alle.
Det er en udtryksfuld hund, hvis signaler er nemme at læse. Det ses tydeligt på dens ører, øjne, munden, halen og hovedets holdning, hvordan den har det.

Den er vagtsom og har et hyrdehundeinstinkt, der trives bedst, når flokken er samlet. Den er dermed en god vogter af hjemmet og kan effektivt holde grunden fri for mosegrise og muldvarpe.

Behov

Sort Spids har behov for at bruge sin intelligens og energi ude en del af dagen og beskæftigelse fra familien, når den er inde. Motionen er ligeledes vigtigt, da Sort Spids er meget madglade og overvægt kan hæmme elegancen og bevægeligheden.

Racen Sort Spids blev i efteråret 2021 annerkendt af Dansk Kennel Klub (DKK) som en gammel dansk hunderace under rekonstruktion. Det betyder, at sorte spidser kan stambogsføres i DKKs X-register. Men racen er endnu ikke internationalt godkendt af Federation Cynologique International (FCI).

Aktivitetsniveau

Sort Spids elsker at lære og bruge sin intelligens, hvor den udviser en stor udholdenhed. Det er vigtigt, at den tidligt lærer at gå pænt i snor, da den ligesom alle andre spidshunde kan risikere at trække, da det er et nedarvet instinkt fra tidligere oprindeligt brug som vagt-, hyrde- og trækhund.

Apporterings- og søgeøvelser er gode for Sort Spids. Den har intelligens til at samarbejde og arbejde selvstændigt. Den kan selv løse problemer ved at sammenkæde sine erfaringer og handle uden direkte ordrer. Dét og så dens adræthed gør den bl.a. meget hurtig og dygtig på en agilitybane.

Størrelse

Hanner 44-52 cm., tæver 40-48 cm.

Vægt

Hanner ca. 17- 20 kg., tæver ca. 15-18 kg.

Farve

Sort Spids kendetegnes ved dens dybe sorte pelsfarve. Men løbende kommer der brune, hvide og vildtfarvede hvalpe i kuldene.

Pels

Pelsen lugter sjældent af hund pga. af den glatte og selvplejende pels, som den er god til selv at holde ren. Pelsen består af en blød ulden underpels til at holde på varmen og en tæt lidt grovere overpels til at beskytte mod vejret. Pelsen er forholdsvis kortere på hovedet og benenes forside, og længere på halsen og kraven. De opretstående ører gør, at der meget sjældent er problemer med øresygdomme.

Ventelisten for hvalpe.